The House Logo

De Griekse banken zijn terug !

Door: TH / HD - 03-11-2015

Jawel u leest goed, de Griekse banken zijn terug, met een vraag. Kan iemand 14,4 miljard euro aan kapitaal kan inbrengen, aub. Geen lening, wel kapitaal. Zou Griekenland dan toch niet gered zijn ?

Na een stresstest van de ECB blijkt dat de solvabiliteit van de vier grootste Griekse banken niet voldoende is. Duitse politici wijzen op het positieve karakter van dit dossier, want een tijd terug veronderstelde men een tekort van 25 miljard euro. En zo wordt iedereen met een kluitje in het riet gestuurd. Eerst luidop zeggen dat het tekort groot zal zijn om daarna uit te pakken met een “klein” tekort. Kwestie van de publieke opinie zand in de ogen te strooien. Hallo kroket !!

De kern van het probleem is dat ongeveer 50% van het verleende krediet niet wordt terugbetaald door de Grieken. Bij de Piraeus bank loopt dit op tot 57%. In een economisch verwoest land mag het niet verwonderen dat de mensen en bedrijven hun krediet niet voldoende meer kunnen terugbetalen. Dit effect wordt nog versterkt door een nieuwe wet waaarbij mensen niet meer uit huis kunnen worden gezet ( goed bedoeld door de wetgever ) bij wanbetaling. 

Het uitstaand krediet is “rot” terwijl mensen doorgaan met afhalingen van cash. Dit is de ideale mix om zelfs de meest solvabele bank op de knieën te dwingen. 

Je moet de zaak in een breder perspectief zien. De ECB is het beu om steeds noodkrediet te verstrekken, wat ook logisch is. Krediet verstrekken aan zombiebanken is zinloos en gevaarlijk. Daarom vraagt de ECB een inspanning aan de aandeelhouders. Mogelijk komt er een (kleine) kapitaalsverhoging, maar het staat vast dat het aantal wanbetalers immer stijgt. De vraag naar een kapitaalsverhoging is misschien een stap naar een bail-in in de loop van 2016. Heel eenvoudig gesteld, op een zeker ogenblik gaat de ECB vaststellen dat er x% rotte leningen zijn en dat er geen extern kapitaal meer beschikbaar is. Dus zullen de spaarders ( = kredietverstrekkers ) moeten opdraaien voor de rotte leningen. Men gaat dus een " Cyrpusje " doen, confisqueren van spaartegoeden.

Tijdens mijn reis te Kreta heb ik vastgesteld dat de schrik er goed in zit bij de Grieken, een bail-in wordt zeker niet uitgesloten.

Stel vast dat de NBB ook de Belgische banken heeft verplicht om extra kapitaalbuffers aan te leggen. Zouden de nationale banken en de centrale banken iets weten, wat u en ik niet weten ? Beslist wel.

Onlangs zag ik op de site “Spaargids” de rente op spaarboekjes, marktleider BNP Paribas Fortis geeft ongeveer 0,20% rente (0,10% + 0,10%). Wetende dat de solvabiliteit van de Belgische banken verstevigd moet worden, is er geen reden meer om geld aan te houden bij een bank.  Anders gesteld, tegen proef, welke reden is er wel om geld aan te houden op een spaarboekje, kasbon, termijnrekening enz... ?

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0