The House Logo

Rentestijging ?

Door: TH / HD - 09-07-2017

De voorzitter van de ECB, Mario Draghi alludeert op een rentestijging. Hij geeft aan dat het opkoopprogramma ( =bijdrukken van geld ) van overheids - en private obligaties op z'n einde loopt. De echte reden voor de stopzetting van het opkoopprogramma is dat het aanbod van kwaliteitsobligaties ( Duitsland en Nederland ) aan het opdrogen is. Bij het stopzetten van het aankoopprogramma doet de vrije markt opnieuw haar intrede en zo hoort het te zijn. Tot heden werden weinig solvabele laden zoals Italië, Griekenland, Spanje, België, enz... op een kunstmatige manier beschermd door de ECB, straks zal deze bescherming wegvallen.

Als spaarder zal u nauwelijks een hogere rente ontvangen op uw spaartegoed want de banken moeten nog enorme reserves aanleggen. 

Interessant wordt het bij de Belgische staatsschuld. Heden bedraagt de Belgische overheidsschuld maar liefst 452.314.000.000 euro. ( Bron : de Tijd 7/7/2017 ) De 10 jarige OLO noteert aan 0,91%. Wat maakt wanneer de rente stijgt naar 1,91 % er maar liefst 4.523.000.000 euro rente extra rente moet betaald te worden. Natuurlijk zal de rentestijging niet direct intreden en zal de overheid niet direct een fors hogere rente moeten betalen. Maar het toont wel aan hoe kwetsbaar de staatsschuld ons land maakt, en dit nog maar bij een rentestijging van 1%. Kun u zich inbeelden wat er zou gebeuren mocht de rente stijgen naar 3 à 4%, België zou gewoon in versneld tempo failliet gaan.

Kortom, het opkoopprogramma van Draghi heeft tijdelijk financiële ademruimte gegeven aan tal van Europese lande maar zelfs bij geringe rentestijging zijn landen met een omvangrijke staatsschuld een vogel voor kat. De speeltijd loopt op z'n einde. 

Los van de staatsschuld is een stijgende rente moordend voor de prijs van obligatie, aandelen en vastgoed. 

Terwijl een rentestijging eerder negatief is voor de prijs van goud en zilver is de zaak nu anders. Zoals hierboven beschreven zal een rentestijging de overheidsschuld van een aantal Europese landen onbeheersbaar maken en zorgen voor zowel een landenrisico als een risico voor de euro.

Europa is een verloren continent. We gaan collectief ten onder aan fout beheer van de overheid. 

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0