COVID-19: Boek een afspraak

De goudprijs vandaag in euro per gewicht

De prijzen op de website worden elke minuut aangepast aan de hand van de evolutie van de huidige goudprijs en dollarkoers. Alle gouden munten en goudstaven in de online webshop zijn real time gekoppeld aan deze prijzen.

Bent u op zoek naar het juiste instapmoment voor uw belegging in goud? Kies vandaag nog voor beleggingsgoud bij The House. Zowel gouden munten van 1 ounce, als goudstaven van 10 gram tot en met 1 kg koopt u bij The House aan de scherpste prijs!

Voor individueel beleggingsadvies voor goud, kunt u ons ten allen tijde vrijblijvend contacteren of langskomen in 1 van onze winkels.

In onderstaand overzicht vindt u de real-time prijzen in euro voor de aankoop en verkoop van goud, per gram, per ounce en per kilo.

In bovenstaande tabel ziet u UW aankoopprijs of verkoopprijs. Alle premies reeds meegerekend!
U koopt goud aan bij The House aan 0% BTW. Alle actuele prijzen zijn in euro.

Goud kopen of verkopen? Live goudkoers bij The House

Hoe wordt de goudprijs bepaald?

Normaal gezien leeft de handelaar van het verschil tussen aankoop en verkoopprijs. In een markt waar zowel verkopen als aankopen zijn. De laatste 20-25 jaar is dit niet meer zo. Eerst was er een verkoopmarkt gevolgd door een grote vraag en dus een vraagmarkt. Verschillende regionale markten zijn mogelijk. Het gebeurt dat er een grote vraag is naar Britse munten bv. in India. Of naar gouden munten in Griekenland zoals de laatste 2 jaar. Of een nieuwe markt boort zich aan omwille van politieke/financiële beslissingen. Na het afschaffen van de Bretton Woods akkoorden was de link tussen de dollar en goud weg en werd goud terug op de publieke markt toegelaten met een grote vraag in USA naar Amerikaanse gouden munten maar geen aanbod. Het goud bevond zich in het buitenland met name in Europe ( Frankrijk, België, enz ). Heel hoge premies ginds en hele grote voorraden hier. Je begrijpt het al.

Goudprijs in het algemeen

Tot een paar jaar gelden werd de goudprijs bepaalt door een select gezelschap van 5 handelaars die op hun beurt een rits andere banken af groothandelaars vertegenwoordigden en die elke dag in London samenkwamen om de goudprijs te bepalen. Om 10.30u 's morgens ( London AM fix ) en om 15u 's avonds ( London PM fix ). Zij verzamelden de aankopen en verkopen van die dag en dit resulteerde in een prijs. Vrij ondoorzichtig en gevaarlijk als je het mij vraagt. Sommige handelaars gebruiken deze nog wel maar is de laatste jaren in onmin geraakt niet in het minst omwille van vermeende manipulaties. Enkele van die banken waren al betrokken in de Libor-rente manipulatie én veroordeeld. De valutakoersen manipulaties is trouwens ook van hun hand. Met de technologische evolutie en allerlei toepassingen is het mogelijk om online markten te creëren waarbij vraag en aanbod rechtstreeks vechten om de prijs. Voorbeelden zijn de COMEX in Chicago, The London Bullion Market Association en The Shanghai Gold Exchange. Dit wordt algemeen aanvaardt als de " goudprijs".

Uiteraard is dit niet de prijs die u betaalt voor uw gouden munten of goudstaven.

Goudprijs voor munten

Ten eerste is er de grondstofprijs zelf die elk dag wijzigt (de kiloprijs voor goud en zilver die boven de tabel staat vermeld). Daarboven heb je de premie waar verschillende dingen in vervat zitten. De premie is de prijs die betaalt wordt om de munt in je bezit te hebben. Dit deel van de premie kan positief of negatief zijn. In een dalende of niet-geïntereseerde markt is die negatief. In een vraagmarkt staat de premie positief. Daarboven heb je dan nog de winst van de handelaar.

Goudprijs voor staven

Ook hier heb je eerst de grondstofprijs. Daar moet nog het aanmaakloon van de producent én zijn winst bijgeteld worden.

Goudprijs voor numismatische munten

Hier speelt het historisch belang en de kwaliteit een heel belangrijke rol. 2 identieke munten van bv. Keizer Karel met een verchillende kwaliteit resulteert in 2 verschillende prijzen. Je begrijpt dat de grondstofprijs hier een kleiner deel van de waarde van zo'n munt vertegenwoordigt en het historisch belang en zeldzaamheid én kwaliteit het grootste deel van de prijs bepalen. Ook hier zit een deel van de winst van de handelaar verborgen.

Historische grafieken van de goudkoers

Historische grafieken binnenkort beschikbaar

COVID-19: ENKEL OP AFSPRAAK

Wegens de coronamaatregelen kan u voorlopig enkel op afspraak terecht in onze winkels.

Aanbiedingen

Ontvang exclusieve aanbiedingen
& gratis 'inside' advies

Waarom The House?

  • De scherpste live prijzen
  • Courante munten op voorraad
  • 3 winkels, vlot bereikbaar
  • Discrete afhaling
  • Verzekerde verzending
Zilveren munten kopen bij Silver Fund